Telefonszám: +36 30 943 5871

Milyen teendőink vannak a kazán üzembe helyezése előtt? 1. – A fűtési rendszer tisztasága

Szerző: Baisánszki Imre Közzétéve:

Egy gyakori hiba

Ha modern, drága készüléket vásárolunk, jogosan várjuk el tőle, hogy jól működjön. De tudnunk kell, hogy a legjobb eszközöket is megfelelően kell összeszerelni, működtetni és karbantartani. Gyakran előáll egy bizonyos probléma, amiről mindenkinek tudnia kell, aki új fűtési rendszere üzembe helyezése előtt áll.

Több szennyezőanyag is előfordulhat egy-egy fűtési rendszerben. A legtöbb radiátorból egy korróziógátló anyag kerülhet be az újonnan összeszerelt rendszerekbe. Ez egy zsíros, olajos anyag, ami a rendszer feltöltésekor feloldódik, és a hőleadást, valamint a cirkulációt kezdetben nem gátolja, de közvetlen melegítés hatására szilárd anyaggá áll össze. A gázkészülék hőcserélőjében megy végbe ez a folyamat, ami új készülék esetében akár 1-2 hónapon belül is képes a cirkulációt lassítani, és azokon a pontokon, ahol belesült a szennyeződés a hőcserélőbe, a fűtővíz felforr.

Nem garanciális

Mit tapasztalunk ebből? A készülék ijesztő csörögő-zörögő hangokat ad ki, szörnyen zajos, a laikus szemében olyan, mintha fel akarna robbanni. A tulajdonosok ilyenkor általában azonnal hívják a márkaszervizt, mondván, garanciális készülékről van szó, és máris rossz! A rutinos szervizes egy savazógéppel jelenik meg a helyszínen, és közli a tulajdonossal, hogy a kosz okozta a hibát, nem garanciális. Megsavazza az 1-2 hónapos készüléket, a zaj megszűnik, az ügyfél fizet és kérdez. Hogyan jöhetett ez létre egy új készüléknél, és ki a felelős? A szervizes elmondja, hogy a fűtési rendszerben szennyeződés van, és azt javasolja a tulajdonosnak, hogy hívja a kivitelezőt, mert ki kell mosni, ellenkező esetben a folyamat újra megismétlődik, és a savazást nem lehet a végtelenségig csinálni!

Hogyan előzhető meg a baj?

Mit lehet tenni? Egyértelmű, hogy a korróziógátló anyagra szükség van, hiszen nem lehet tudni a radiátoroknál, hogy a gyártás után mikor kerülnek eladásra és felszerelésre. Viszont a fűtési rendszert az összeszerelés és feltöltés után nagyon alaposan át kell mosni. Amennyiben nincsen padlófűtés egy körön radiátoros fűtéssel, úgy célszerű 80 °C-os vízzel átmosni a rendszert, és amikor minden jól átforrósodott, a radiátorokból egyenként leengedni a vizet. Ezt általában többször is el kell végezni, amíg tiszta víz nem jön a radiátorokból.

Ez a művelet nagyon időigényes, de ha a munka elején a kivitelező bekalkulálja, akkor sokkal elégedettebb ügyfelei lesznek, és kevesebb helyre fogják visszahívni. Ajánlott még minden gázkészülék elé a jobb minőségű iszapcsapdás szűrők beépítése is, melyeket a tulajdonosok is könnyedén tudnak tisztítani. Régi és új rendszereknél is egyaránt célszerű megszűrni a vizet a gázkészülékek előtt, mert a ma piacon lévő készülékek hatásfoka többnyire sokkal jobb, mint a régieké, de érzékenyebbek is!

Forrás: https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2005/marcius/598-a-radiatorokban-levo-korroziogatlo-anyagok-hatasa-a-gazkeszulekekre